Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Vasfű ( Verbéna )

Vámpírnaplók - a titokzatos vasfű (verbéna) ókori története

A hozzám hasonló emberekben biztosan felmerül a kérdés, hogy a vasfű, akárcsak a sorozatban, valóban a vámpírok ellen használt méreg lehetett-e? Utánanéztem, és kiderült, hogy régen valóban a vámpírok ellen használták ezt a növényt. A forgatókönyvíró legalább ebben az egyben nem tévedett. Egy kis áskálódás után a következőket találtam:

A vasfű vagy verbéna, népies nevén acélfű, Észak- és Dél-Amerikában egyaránt eléggé elterjedt növény, de még itt Európában is fellelhető. A népi gyógyászat a vasfüvet természet- és emberfeletti célokra használta. A népi legenda szerint Jézus sebeit is vasfűvel kezelték, miután levették őt a keresztről.

Még az ókori rómaiak is hittek a növény természetfeletti erejében, otthonaik és templomaik higiénikussá tételéhez használták. Az ókori kelta papok (druidák) is szent növénynek hitték. Ezek szerint a vasfű olyan növénynek számított, melyet több nép is természetfeletti ereje miatt ismert és használt.

Visszatérve a vámpírokhoz, a legenda szerint a vasfű megvéd az undok kis vámpíroktól. Ezt többféleképpen is használták, gyógyteába keverve vagy egyszerűen, ha az ember magánál tartja vagy vasfű-kivonatból készült olajat tesz a fürdővízbe. Ugyanakkor varázslathoz is használták, mint a nyaklánccal a Vámpírnaplókban. Nemcsak a vérszívók távoltartásához használták, hanem arra is, hogy kiverjék őket az ember fejéből, pont mint ahogy a sorozatban is.

Nagyjából ennyit a vasfű misztikus múltjáról! Ki gondolta volna, hogy egy vámpíros sorozat még nevelő jellegű is lehet?

verbena2.jpg

 

A mappában található képek előnézete Forbes Caroline

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.